Er  kunnen talloze redenen zijn om op oudere leeftijd een carrièreswitch te maken of te gaan voor je lang gekoesterde droom. Deze dingen kun je waar maken door op oudere leeftijd een opleiding te volgen. Het klinkt als een spannende en misschien wel enge stap maar het is tegenwoordig helemaal niet moeilijk of duur meer om een opleiding te volgen op latere leeftijd en te wisselen van baan of functie. Heel veel mensen maken deze stap, het volgen van opleidingen naast je werk is zelfs eerder gewoonte dan uitzondering. Iedereen leert wat nieuws of leert wat bij voor een betere of leukere plek op de arbeidsmarkt. Grijp je kan voor een kansrijke beroepen!

Hoe werkt een opleiding voor volwassenen?

Een opleiding voor volwassenen werkt een stuk anders dan de studie of school van je kinderen. Volwassenen hoeven natuurlijk niet de hele dag in de klas te zitten. De meeste opleidingen zijn geheel of gedeeltelijk thuis te volgen. Meestal zullen er één of twee lesdagen zijn. De rest zal je zelf moeten doen en inplannen, dit is juist heel handig omdat je op deze manier rekening kan houden met je gezin of werk. Je kan een opleiding volgen voor een geheel nieuwe baan of voor een andere functie binnen je branche of het bedrijf waar je werkt. Omscholing is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld.

Is een opleiding naast je werk duur?

Tegenwoordig is het volgen van een opleiding op latere leeftijd niet meer ontzettend duur. De prijzen verschillen sterk per opleider, opleiding en het materiaal dat je nodig hebt. Vooral naast je werk zal het financieren van de opleiding makkelijker zijn. Maar er zijn ook verschillende opties om de opleiding vergoed te krijgen. Soms zal je het bedrag van je belastingaangifte kunnen aftrekken. In sommige gevallen zal je baas het betalen wanneer past binnen een functie in het bedrijf. Veel bazen zullen blij zijn om te investeren in goed personeel en zo het bedrijf te laten groeien. Ook wordt vanuit de overheid een lening aangeboden voor oudere studenten.

Wat zijn de leukste banen van dit moment?

Na de corona periode zijn er veel plekken over op de arbeidsmarkt. Er is veel vraag naar goed personeel, een van de belangrijkste en populairste banen van dit moment zijn banen in de zorg. Er is veel vraag naar personeel in de zorg en er zijn heel veel doorgroei mogelijkheden. Je kunt beginnen als verzorgende IG en uiteindelijk uitgroeien tot verpleegster op HBO niveau. Beide zijn ontzettend leuke en uitdagende banen. Verder zijn ook banen in de schoonheidsbranche heel populair. Er wordt tegenwoordig vaak gekozen voor een opleiding tot kapper of nagelstyliste.

Waar vind ik een goede opleiding?

Een goede opleiding vinden kan lastig zijn maar het is wel heel belangrijk om de juiste opleiding en opleider te vinden. Dit is niet lastig als je op de juiste dingen let en je goed informeert. Je zal het makkelijkst een opleider kunnen vinden op internet. Bekijk de website goed en stel vragen aan de opleider. Vraag ook de onderwijs brochure aan. Je zal hier heel veel informatie uit kunnen halen. Het is ook heel belangrijk om de recensies te bekijken van een onafhankelijke website.